Tuesday 23 April 2019

Bab 2.1
Langkah pertama:

Umi Alya menggunakan beras kampit sahaja. Kami tiada sawah padi. Sebenarnya beras baru lebih sesuai untuk di buat bedak sejuk. Tidak mengapalah, lagipun beras kampit sudahpun di proses supaya tiada sekam padi masuk di dalam beras. Beras perlu di basuh sehingga bersih seperti kita membasuh beras untuk di masak sebelum di rendam. Berapa banyak beras yang hendak di rendam terpulang kepada kehendak kita. Selepas di rendam, beras perlu di simpan di tempat yang bersih dan agak gelap. Seeloknya di dalam tempayan tanah tetapi memandangkan harga tempayan sekarang agak mahal, beras boleh sahaja di simpan di dalam bekas yang bertutup.


Umi Alya akan menulis tarikh mula merendam agar mudah untuk Umi Alya ingat. Maklumlah Umi Alya harus merendam beras dalam kuantiti yang banyak. Setiap bekas mempunyai berat 1 kilo beras. 

No comments:

Post a Comment